Sfaturi practice pentru un spalat de rufe perfect

Sfaturi practice pentru un spalat de rufe perfect

Sfaturi practice pentru un spalat de rufe perfect – fotografie realizata de pixachi.com

Sfaturi practice pentru un spalat de rufe perfect

Pentru cei care s-au confruntata cu problema unor rufe care prezinta un miros neplacut sau nu sunt suficient de bine spalate am pregatit mai jos cateva sfaturi practice:

1. Foloseste functia de surplus apa sau spalare intensiva

Simbol cantitate extra apa - © CandyAtunci cand spalatul rufelor este ineficient sau speli rufe care absorb multa apa cum ar fi prosoapele de baie, foloseste functia de surplus apa, sau spalare intensiva. Companiile producatorare de masini de spalat rufe automate fac reclama cu produsele lor care economisesc din ce in ce mai multa apa si energie electrica. S-ar putea ca tocmai aceasta cantitate mica de apa folosita sa fie si motivul unei spalari ineficiente.

Nu de multe ori am observat ca in masina de spalat, incarcata cu o cantitate de rufe recomandata de producator, raman in centru rufe uscate care sunt inmuiate cu apa si detergent mult mai tarziu dupa inceperea ciclului de spalare. Acest lucru inseamna ca acele rufe nu au beneficiat de acelasi timp de spalare ca restul rufelor. Este posibil ca rufele tale sa aibe nevoie de mai multa apa pentru un spalat eficient.

Daca ai rufe care repetat realizezi ca Simbol spalare rufe murdare intensivnu s-au spalat suficient de bine sau prezinta in continuare un miros neplacut, incearca sa folosesti butonul de spalat cu surplus de apa sau butonul de spalare intensiva al masinii de spalat automate. Functia surplus de apa este recomandata pentru bebelusi si pentru cei care au pielea sensibila sau alergie la detergenti. Cu acest prim sfat rufele tale ar trebui sa fie curate. Daca rufele tale sunt in continuare murdare iti recomand si urmatorul sfat.

2. Foloseste functia de prespalare a masinii de spalat

Functia de prespalare prelungeste timpul de spalare al rufelor folosind mai mult detergent, mai multa apa si mai multe clatiri. Aceasta functie este recomandata de producatori la spalarea rufelor mai murdare. Daca nici aceasta funtie nu este suficienta apeleaza la urmatorul sfat.

3. Pune la inmuiat rufele foarte murdare sau imbacsite de miros

Nu te poti baza intodeauna pe functia de prespalare a masinii de spalat automate. Aceasta functie se poate dovedii ineficienta in cazul unor rufe care sunt foarte murdare si care au un miros neplacut. Pune la inmuiat, in lighean sau vana, cu putin detergent si apa, rufele foarte murdare sau prosoapele de bucatarie si de baie care au tendinta de a se imbacsi.

4. Foloseste putin otet alimentar in compartimentul de balsam al masinii de spalat

In general, prosoapele de baie sunt foarte pretentioase la spalat necesitand mai multa apa pentru clatire si balsam pentru a fi moi si placute la atingere. Cu toate acestea, s-ar putea ca mirosul neplacut de imbacseala sa persiste in continuare. Adauga in compartimentul pentru balsam, impreuna cu balsamul de rufe daca folosesti, o cantitate de otet alimentar similara cu cantitatea de balsam pe care o adaugi de obicei. Cu siguranta otetul va scoate mirosul neplacut din prosoape sau alte rufe. Poti folosi cel mai ieftin otet, acest lucru nu afecteaza rezultatul final. Nu-ti face griji, mirosul de otet nu va ramane in rufe. Nu folosi otet balsamic, acesta contine de obicei coloranti care ar putea afecta culorile rufelor si este mult mai scump.

5. Foloseste o temperatura de spalare de minim 60° Celsius

Simbol temperatura apa - © CandyToate companiile producatoare de masini de spalat rufe sau de detergenti sustin ca produsele lor pot spala din ce in ce mai eficient la temperaturi foarte joase sau chiar cu apa rece pentru a economisi energie. Un lucru este cert, majoritatea bacteriilor mor la temperaturi mai inalte de 60 de grade iar altele rezista chiar si la temperatura maxima de de 90 de grade a unei masini de spalat. Chiar daca pe eticheta detergentului pe care il folosesti producatorul sustine ca acesta este eficient la spalari cu apa rece sau sub 40 de grade Celsius recomand folosirea unei temperaturi de minim 60 de grade Celsius in special pentru lenjeria intima . Aici trebuie sa acordati atentie rufelor care sunt sensibile la caldura iar tesatura si culoarea lor poate fi afectata si deteriorata.

6. Sorteaza rufele pe categorii si spalale separat

Pentru o spalare eficienta a rufelor incerca sa le sortezi pe categorii, rufe colorate intens sau negre, rufe albe sau culori foarte deschise, lenjerie intima, rufe foarte murdare sau care absorb multa apa, rufe din lana… Acest lucru iti ofera posibilitatea de a folosi detergenti special creati pentru aceste categorii de rufe si de asemenea poti opta pentru diferite tipuri de balsamuri sau inalbitori.

Pentru rufele albe exista pe piata detergenti foarte eficienti cu inalbitori in compozitie cea ce nu este benefic pentru rufele colorate. De asemenea la rufele albe se poate adauga un pic de clor pentru albire, indepartare a petelor si efect antibacterian sau inalbitor pe baza de oxigen fara continut de clor. Pentru rufele intens colorate se poate folosi detergent special care protejeaza culorile. Pentru rufele din matase sau lana se poate folosi detergent care protejeaza aceste tesaturi si le pastreaza moi. Recomand achizitionarea unui Cos de Rufe Cilindric Savonia.

7. Pune cantitatea de detergent recomandata

O cantitatea prea mare sau prea mica de detergent afecteaza eficienta spalarii. Detergentii de rufe pentru masina automata sunt creati special pentru a nu produce spuma. Daca este prea mult detergent in masina se poate produce spuma ce va afecta eficienta spalarii. Daca nu vezi spuma prin hublou masinii de spalat acest lucru nu insemna ca rufele tale nu se spala. Daca se introduce prea putin detergent acesta nu va avea puterea de a spala cantitatea de rufe din masina. Consultati intodeauna cantitatile de detergent recomandate de producatorii acestora. Un mod simplu de a verifica cantitatea de detergent necesara este sa cantaresti rufele uscate inainte de spalare. Daca faci acest lucru, de cateva ori, vei invata sa „cantaresti rufele vizual” in foarte scurt timp si nu va mai trebui sa folosestti cantarul.

8. Adauga bicarbonat de sodiu la detergentul lichid

Adauga 100g bicarbonat de sodiu cand folosesti detergent lichid. Adaugarea de bicarbonat de sodiu la spalatul rufelor va regla PH-ul apei marind eficienta de spalare a detergentului lichid. Bicarbonatul de sodiu elimina si mirosurile neplacute din haine. Hainele vor fi mai curate.

9. Detergentul lichid actioneaza mai rapid

Tipul de detergent poate afecta eficienta spalarii rufelor. Alege un detergent lichid in locul celui clasic din granule (praf). Detergentul praf are un timp de actiune mai intarziat datorita faptului ca acesta trebuie sa se dizolve complet (daca apuca sa se dizolve complet). Detergentul praf, datorita riscului de a nu se dizolva complet, poate ramane in tesatura rufelor ajungand in contact direct cu pielea. Daca ai mancarimi ale pielii cand porti haine, detergentul praf ar putea fi motivul alergiei. Daca stranuti cand manevrezi detergentul de tip praf este datorita prafului foarte fin, practic invizibil, care ajunge in respiratie. Pe langa spatiul mai mic de depozitare si actiunea mai rapida de spalare, detergentul lichid are efecte alergene mai mici in coparatie cu cel de tip praf.

Detergentii de generatie mai noua, de tip capsule (pernite cu gel), sunt mai eficienti fata de cei lichizi din bidoane. Momentan acestia sunt mai scumpi dar, se poate economisi prin faptul ca te obliga la folosirea unei singure capsule de detergent la o cantitate de aproximativ 4-5 kg de rufe uscate. Cand folosesti detergent de tip praf sau lichid, cantitatea este mai greu de controlat si exista tendinta de a adauga mai mult decat trebuie. Personal, am constatat ca detergentul lichid este la fel de eficient la spalarea rufelor colorate ca si detergentul de tip granule.

Detergenti recomandati:

Simbol centrifugare - © Candy10. Alege o viteza de centrifugare cat mai mare

Cu cat viteza de centrifugare este mai mare, cu atat mai eficient va fi eliminata apa din rufe, iar o data cu ea, mizeria si detergentul. Aceast sfat este bun si pentru cei care doresc rufe uscate mai repede si care au o piele sensibila si alergie la detergenti. Atentie, centrifugarea mare sifoneaza rufele foarte tare.

11. Foloseste un filtru dedurizant sau un dipozitiv anticalcar

Daca locuiesti intr-o zona cu apa foarte dura, trebuie sa stii ca aceast lucru afecteaza puterea de spalare a detergentului. Cu alte cuvinte, trebuie sa folosesti mai mult detergent pentru a spala rufele. Ca si solutie, se poate folosi un filtru dedurizant care filtreaza calcarul din apa  sau un dispozitiv magnetic anticalcar care influenteaza cristalizarea carbonatilor din apa. Dispozitivul anticalcar este cel mai usor de montat si este eficient pe o perioada de 5-10 ani. Recomand achizitionarea unui Dispozitiv magnetic anticalcar sau a unui Filtru pentru masina de spalat Aquaphor Stiron.

12. Pune rufele la uscat intr-un loc aerisit

Rufele se usuca mai repede  int-un loc aerisit. Nu este recomandata uscarea rufelor in casa sau in spatii inchise si fara geam. Pe langa efectele nocive pentru sanatate, pe care le pot avea detergentii care au mai ramas in rufe si pot pluti in casa impreuna cu vaporii de apa de la rufele care sunt la uscat, mirosul neplacut ar putea reveni prin aceasta uscare incorecta. Daca rufele se usuca greu si dureaza mult timp, exista riscul ca bacteriile care emana miros neplacut sa reapara si sa creasca in tesatura. Aceste bacterii sunt vinovate de acel miros neplacut de imbacseala. Apa si umezeala este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor acesta fiind si motivul pentru care rufele trebuie sa se usuce cat mai repede (in maxim 24 de ore). Recomand achizitionarea unui uscator de rufe Uscator de rufe Leifheit Pegasus 180 Plus.

13. Scoate rufele din masina imediat ce s-a terminat ciclu de spalare

Dupa terminarea ciclului de spalare, trebuie sa scoti si sa pui rufele imediat la uscat. In felul acesta eviti aparitia cutelor si a mirosului neplacut. Mirosul frumos de la detergent sau balsam poate dispare foarte usor din rufe daca acestea sunt lasate in mediul umed din interiorul cuvei fara posibilitatea de a se putea usca si aerisi.

14. Lasa usa masinii de spalat deschisa dupa fiecare spalare

Lasa usa masinii de spalat deschisa dupa fiecare spalare, pentru a evita aparitia mirosului neplacut in interior. In felul acesta, umezeala din interiorul cuvei se evapora si nu se mai formeaza mirosuri neplacute.

15. Foloseste un dezinfectant pentru curatarea masinii de spalat

Faptul ca dupa fiecare spalare ramane apa si detergent in interiorul masinii de spalat, de obicei in locuri invizibile sau inaccesibile, acest lucru poate contribuii la dezvoltarea  mucegaiului sau a bacteriilor care produc miros neplacut. Recomand stergerea detergentului si a apei ramase dupa fiecare spalare, cel putin acolo unde ai acces, iar daca mirosul neplacut persista, recomand achizitionarea unui dezinfectant pentru masina de spalat. Cu ajutorul unui dezinfectant, cu siguranta vei putea spala si locurile inaccesibile din interiorul masinii de spalat. Toarna dezinfectantul in compartimentul pentru detergent al masinii fara a adauga detergent. Porneste un ciclu de spalare fara rufe la 60 grade Celsius. Folosirea unui dezinfectant ar trebuii sa fie o solutie eficienta pentru eliminarea mirosului neplacut care poate afecta hainele. Pentru curatare recomand Dezinfectant Vanish pentru masina de spalat.

16. Schimba masina de spalat

Daca ai o masina de spalat rufe mai veche de 10 ani s-ar putea ca tocmai acest lucru sa fie motivul ineficientii spalarii rufelor tale. O masina noua este mai eficienta la spalare datorita unor programe noi de spalare mai eficiente, datorita unui tambur cu o forma noua mai eficienta la spalare si datorita capacitatii masinii de a regla cantitatea de apa si timpul de spalare in functie de cantitatea, greutatea si puterea de absorbtie a rufelor. Pe langa aceste beneficii, masinile de spalat automate de generatie noua au o capacitate mai mare de incarcare si spalare si produc mai putine zgomote. In concluzie, o masina noua de spalat rufe este mai eficienta la spalarea rufelor, la consumul energiei electrice si la consumul de apa.

17. Alege o masina de spalat rufe cu hublou mare si capacitate mare de spalare

O masina de spalat rufe cu un hublou si un tambur mai mare iti ofera posibilitatea spalarii unor rufe mai voluminoase cum ar fi paturile, plapumele si pernele. Masinile automate dn ziua de azi, cu capacitatea de a spala 8-9 kg rufe uscate, au practic aceeasi dimensiune cu a masinile automate de acum 10-15 ani dar care aveau o capacitate mai mica de spalare de doar 4-5 kg rufe uscate. Acest lucru este posibil datorita unei distribuiri mai eficiente a spatiului din interior. O masina de spalat automata, cu o capaciate de 8-9 kg rufe uscate, poate fi eficienta si pentru spalarea unei cantitati mici de 1-2 kg rufe datorita capacitatii acesteia de a cantari si a distribui apa si timpul de spalare in functie de cantitatea rufelor din tambur.

18 Arunca rufele vechi imbacsite

Dupa o perioada de timp, tesaturile anumitor rufe se imbacsesc. Dupa spalare dispare temporar mirosul neplacut din aceste rufe, dar revine dupa o purtare sau folosire chiar daca ai urmat sfaturile de mai sus. Din pacate, singura solutie in acest caz este sa arunci aceste rufe imbacsite.

Speram ca aceste sfaturi practice pentru un spalat de rufe perfect te vor ajuta sa ai numai rufe curate si frumos mirositoare.

Iti recomand si articolele „Cum poti obtine rezultate bune cu un detergent de rufe” si „Care este cel mai bun tip de detergent pentru spalat rufe„.

Masini automate de spalat rufe recomandate:

Masina de spalat rufe Samsung Eco Bubble WF8EF5E0W4W/LE

Masina de spalat rufe Samsung Eco Bubble WF8EF5E0W4W/LE, Viteza centrifugare 1400 RPM, Capacitate 8 kg, Eficienta Energetica Clasa A+++, Culoare Alb.


Masina de spalat cu uscator Samsung WD80J6410AW/LE

Masina de spalat cu uscator Samsung WD80J6410AW/LE, Viteza centrifugare 1400 RPM, Capacitate Spalare 8kg, Capacitate Uscare 6kg , Clasa Energetica A, Culoare Alb.


Masina de spalat rufe Whirlpool Supreme Care FSCR10428

Masina de spalat rufe Whirlpool Supreme Care FSCR10428, 6th Sense,10 kg, 1400 RPM, Clasa A+++, Direct Drive, Alb.


Masina de spalat rufe Candy GSF 138TWC3/1-S

Masina de spalat rufe Candy GSF 138TWC3/1-S, Capacitate 8 Kg, Viteza centrifugare 1300 RPM, WI-FI, Clasa Energetica A+++, Culoare Alb


Masina de spalat rufe cu uscator Candy GVW 485T-S

Masina de spalat rufe cu uscator Candy GVW 485T-S, Capacitate 8 Kg spalare / 5 kg uscare, Viteza centrifugare 1400 RPM, Clasa energetica A, Culoare Alb.

Iti mai recomand sa citesti si urmatoarele articole: „Sfaturi practice pentru indepartarea petelor de pe rufe„, „Sfaturi practice pentru un spalat de rufe perfect” si „Simboluri programe si functii masina de spalat rufe„.

De asemenea, ai putea dori...

6 răspunsuri

  1. 28 octombrie 2014

    […] Daca toata tehnologia incorporata in masina de spalat rufe Bosch WAQ28461BY va da in continuare batai de cap si nu aveti rufe perfect spalate va recomand sa cititi si articolul Sfaturi practice pentru un spalat de rufe perfect. […]

  2. 23 iulie 2015

    […] articolul „Sfaturi practice pentru un spalat de rufe perfect” care te poate ajuta sa obtii rufe mai […]

  3. 21 august 2015

    […] Sper ca acest articol te-a invatat cum sa indepartezi petele. Iti mai recomand sa citesti si urmatorul articol „Sfaturi practice pentru un spalat de rufe perfect„. […]

  4. 1 octombrie 2015

    […] mai bun tip de detergent pentru spalat rufe„, iti recomand si urmatoarele articole: „Sfaturi practice pentru un spalat de rufe perfect” si „Cum poti obtine rezultate bune cu un detergent de […]

  5. 26 ianuarie 2016

    […] In speranta ca articolul „Indeparteaza sigur si eficient petele de pe tesaturi” ti-a placut si iti este util, recomand sa citesti urmatorul articol „Sfaturi practice pentru un spalat de rufe perfect„. […]

  6. 28 mai 2016

    […] Sfaturi practice pentru un spalat de rufe perfect […]