Reteta simpla de saratele cu seminte de chimen si unt
Reteta simpla de saratele cu seminte de chimen si unt
Reteta simpla de saratele cu seminte de chimen si unt. In acest articol iti prezint o reteta simpla, rapida si usor de facut. Aceste saratele sunt realizate dupa o reteta mai veche preparata de bunica mea Margareta. In reteta originala bunica folosea numai untura de porc. Cum in ziua de azi cu totii incercam sa reducem „colesterolul rau” din alimente, am inlocuit untura, in aceasta reteta, cu unt sau uleiuri mai sanatoase. Cand imi este dor de gustul din copilarie al acestor saratele, adaug cate o lingura de untura care ofera un gust aparte si o fragezime deosebita saratelelor.
Timpul de pregatire al ingredientelor este de aproximativ 15 minute, durat dospire aluat 30-60 min., durata coacere 20 si 60 minute.
Timp total de preparare: ~90 minute
Ingrediente:
Blat
- 600 g faina tip 650
- 1 pachet/250g unt topit (80% grasime)
- 200 ml lapte cald
- 25-30 g drojdie proaspata (jumatate de cub) sau 1 plic (7 g) drojdie uscata
- 1 lingurita sare grunjoasa
- 1 lingura seminte chimen
Decor
- 1 ou pt. uns cu pensula
- 50 g seminte chimen
- 50 g sare grunjoasa
- 50 g seminte susan
Ustensile necesare:
- Vas/bol pentru amestecat ingredientele
- Sita pentru cernut faina
- Lingurita pentru masurat ingredientele
- Mixer de bucatarie Artisan KitchenAid
- Sucitor pentru amestecat si intins aluatul
- Rola taiat aluat
- Foaie Silicon
- Hartie de copt
Cateva din ustensilele recomandate:
Mod de preparare:
Pregatire aluat
- dizolva drojdia proaspata sau drojdie uscata in laptele caldut,
- cerne faina cu o sita si se amesteca impreuna cu sarea,
- adauga drojdia dizolvata, untul topit si semintele de chimen,
- framanta aprox. 5 minute pana se obtine un aluat omogen,
- acopera vasul si pune aluatul la crescut/dospit aprox. 1 ora la temperatura camerei sau in cuptor la ~40 °C (program dospire) pana isi dubleaza volumul.
Pregatire si coacere saratelele
- preincalzeste cuptorul la 180 °C, sau putere medie la cuptorul cu gaz,
- intinde cu sucitorul o foaie de aluat cu grosimea intre 3 si 10 mm, in functie de grosimea finala dorita,
- taie cu ajutorul unei role fasii de aluat la dimensiunea dorita,
- aseaza saratelele in tava acoperita cu folie de copt din hartie,
- bate oul si unge saratele cu ajutoul unei pensule,
- presara sare si/sau seminte chimen deasupra,
- introduce tava in cuptorul incins (caldura sus si jos + convectie aer) pentru aprox. 10-15 minute,
- saratelele incep sa creasca, iar cand se rumenesc pot fi scoase din cuptor.
Cateva din ingredientele folosite:
Sugestii reteta simpla de saratele cu seminte de chimen si unt:
- Adauga 2 linguri de tarate din Psyllium, pentru un aport mai mare de fibre alimentare
- Macina semintele de chimen cu rasnita de cafea pentru a beneficia de proprietatile acestora
- Adauga 1-2 linguri de untura pentru un gust rustic sau inlocuieste in totalitate untul cu untura
Electrocasnice si vase recomandate pentru pregatit reteta simpla de saratele cu seminte de chimen si unt:
Setul de 3 boluri gradate cu baza aderenta, pentru mixare.
Mixer de bucatarie Artisan KitchenAid
Artisan KitchenAid are un bol din inox, tel din inox, paleta din aluminiu si carlig pentru aluat din aluminiu.
Set facalet si foaie din silicon Kassel
Set facalet si foaie din silicon Kassel, pentru prepararea aluatului. Dimensiune 60 x 40 cm.
Rola zimtata pentru taiat aluat Tescoma
Rola zimtata pentru taiat aluat Tescoma, Delicia permite felierea preparatelor fara sa zgarie.
Hartia pentru copt se poate folosi pe ambele fete. Dimensiune 20 m x 38 cm.
Tava pentru friptura teflonata Vanora Home
Tava este fabricata din otel carbon si are forma dreptunghiulara.
Cuptor incorporabil Whirlpool AKZ 6270 IX
Cuptor electric incorporabil Whirlpool AKZ 6270 IX, cu Tehnologia 6th Sense, Curatare pirolitica.
Aceasta este Reteta simpla de saratele cu seminte de chimen si unt. Pofta buna!
Iti mai recomand „Reteta simpla de chec cu ciocolata si scortisoara” si „Chifle de post cu seminte„.