Reteta placinta de post cu mere si tarate

Reteta placinta de post cu mere si tarate

Reteta placinta de post cu mere si tarate

Reteta placinta de post cu mere si tarate

Mai jos iti prezint o reteta placinta de post cu mere si tarate. Reteta este simpla si usor de preparat. Timpul total de preparare este de aproximativ o ora si jumatate.

Pentru aceasta reteta am folosit mere de vara „bio” culese din gradina, faina si tarate de la tara, care ajuta la digestie. Cu alte cuvinte, o placinta mult mai sanatoasa in comparatie cu una care contine margarina, ulei de palmier, unt, lapte, oua si faina alba tip 000.

Timp total de preparare: ~90 min.

Ingrediente:

Blat

Umplutura

  • 2-4 kg mere proaspete (in functie de cantitatea de umplutura dorita)
  • 1/4 cana (~50 g) zahar nerafinat sau zahar din trestie (se poate creste sau scade cantitatea in functie de cat de dulci sunt merele)
  • scortisoara, cuisoare sau esente in functie de preferinta

Ustensile necesare:

Pregatirea merelor - pregatire compozitie reteta placinta de post cu mere si tarate

Pregatirea merelor – pregatire compozitie placinta cu mere

Prepararea placintei:

Aluat

Pentru cei care folosesc o masina de paine electrica, pe programul de pregatire aluat, sau o masina de framantat aluatul, se poate sari la punctul 5.

  1. se pune drojdia la inmuiat in apa calduta pentru aprox. 5 min,
  2. faina se cerne cu o sita peste drojdia inmuiata si se amesteca usor,
  3. se adauga restul de ingrediente (zaharul, taratea si uleiul) si se amesteca cu ajutorul unei cozi de la o lingura de lemn, cat se poate de bine, pentru a grabi procesul de framantare (aprox. 3-5 min),
  4. cand ingredientele sau combinat suficient de bine, se ung mainile cu ulei si se mai framanta pentru aprox. 5 min,
  5. se pune la crescut 45-50 min. intr-un loc caldut, cu un servet sau prosop deasupra, sau in cuptorul electric la aprox. 40 grade reglat pe caldura din partea inferioara sau pe programul de dospire aluat.

Umplutura

  1. sa spala merele, se curata de cotor si se dau pe razatoarea mare cu tot cu coaja (se pot razui si cu ajutorul unei razatoare electrice),
  2. merele tocate se pun intr-o oala si se scad la foc mic (aprox. 20-40 min.),
  3. dupa ce au scazut merele, se adauga  50-200 g zahar (in functie de cat de dulci sunt merele – se poate gusta umplutura),
  4. umplutura este gata cand s-a topit zaharul,
  5. la final se adauga scortisoara, cuisoare sau esenta de rom in functie de preferinte.
Cateva din ingredientele folosite:

Coacerea placintei:

  1. incalzeste cuptorul electric la 180 grade (cuptorul cu gaz la putere medie),
  2. pregateste o tava mare cu folie de copt din hartie sau silicon,
  3. imparte aluatul in doua parti egale pentru a face doua foi de placinta,
  4. se intinde prima foaie de aluat cu sucitorul si se aseaza in tava,
  5. se aduga umplutura de mere si se intinde uniform,
  6. se intinde a doua foaie de aluat, pe o alta hartie de copt, si se aseaza peste umplutura cu mere,
  7. se gaureste foaia de aluat cu o furculita pentru a preveni umflarea in timpul coacerii,
  8. se introduce in cuptorul incins pentru aproximativ 30 min la 180 grade, pe programul de caldura sus si jos + convectie aer, sau putere medie la cuptorul cu gaz,
  9. se scoate din cuptor si se lasa la 5-10 minute la racit,
  10. se taie placinta cu un cutit si se poate servi.

Sfaturi si sugestii pentru reteta placinta de post cu mere si tarate:

  • taratea poate fi inlocuita cu fulgi ovaz sau cocos razuit
  • pentru decor, se poate presara zahar pudra, se poate face o crema de caramel din zahar brun sau se poate decora cu jumatati din miez de uca
  • daca folosesti zahar pudra pentru decor, recomand cernerea lui deasupra placintei inainte de a fi mutata in farfurii
  • recomand sa nu fie decojite merele pentru a beneficia de fibrele si nutrientii din coaja acestora
  • caleste / scade merele cat mai mult pentru a preveni inmuierea blatului

Aceasta a fost reteta placinta de post cu mere si tarate. Pofta buna!

Electrocasnice si vase recomandate pentru a pregati reteta placinta de post cu mere si tarate:

Bol Okt Keeeper

Bol rotund dimensiune 36 cm pentru mixarea compozitiilor pentru prajituri.

Cratita cu capac Tefal Pleasure

Cratita dispune de invelis interior antiaderent cu insertii din Titan.

Spatula patiserie Dr. Oetker

Spatula 26 cm Dr. Oetker din inox si silicon poate fi spalata in masina de spalat vase.

Hartie pentru copt ALUFIX

Hartia pentru copt se poate folosi pe ambele fete. Dimensiune 20 m x 38 cm.

Cuptor incorporabil Whirlpool AKZ 6270 IX

Cuptor electric incorporabil Whirlpool AKZ 6270 IX, cu Tehnologia 6th Sense, capacitate 60 l, Clasa energetica A+, Curatare pirolitica, Design Absolute, Inox Antiamprentauptor si butoane tactile pentru o curatare usoara.

Altea retete de post:

Sumar
recipe image
Nupmele Retetei
Reteta placinta de post cu mere si tarate
Numele Autorului
Publicat in
Timp Preparare
Timp Gatire
Timp Total
Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

De asemenea, ai putea dori...

1 răspuns

  1. 16 august 2015

    […] O alta reteta de post: „Reteta placinta de post cu mere si tarate„. […]