Reteta placinta de post cu mere si tarate
Reteta placinta de post cu mere si tarate
Mai jos iti prezint o reteta placinta de post cu mere si tarate. Reteta este simpla si usor de preparat. Timpul total de preparare este de aproximativ o ora si jumatate.
Pentru aceasta reteta am folosit mere de vara „bio” culese din gradina, faina si tarate de la tara, care ajuta la digestie. Cu alte cuvinte, o placinta mult mai sanatoasa in comparatie cu una care contine margarina, ulei de palmier, unt, lapte, oua si faina alba tip 000.
Timp total de preparare: ~90 min.
Ingrediente:
Blat
- 4 cani (1 kg) faina tip 650 sau integrala
- 1 cana (200 g) tarate sau nuca cocos razuita (pentru un aport mai mare de fibre care ajuta la digestie)
- 50 g (un cub) drojdie proaspata sau 2 plicuri de 7 g drojdie uscata
- 1 cana (250 ml) apa calduta
- 1 cana (250 ml) ulei masline (sau orice alt tip de ulei)
- 1 cana (~200 g) zahar nerafinat sau zahar din trestie
- 1/4 lingurita sare grunjoasa
Umplutura
- 2-4 kg mere proaspete (in functie de cantitatea de umplutura dorita)
- 1/4 cana (~50 g) zahar nerafinat sau zahar din trestie (se poate creste sau scade cantitatea in functie de cat de dulci sunt merele)
- scortisoara, cuisoare sau esente in functie de preferinta
Ustensile necesare:
- 1 bol pentru pregatirea aluatului
- 1 razatoare pentru mere
- 1 cratita pentru pregatit umplutura de mere
- 1 lingura de lemn
- 1 tava mare pentru copt
- hartie de copt
Prepararea placintei:
Aluat
Pentru cei care folosesc o masina de paine electrica, pe programul de pregatire aluat, sau o masina de framantat aluatul, se poate sari la punctul 5.
- se pune drojdia la inmuiat in apa calduta pentru aprox. 5 min,
- faina se cerne cu o sita peste drojdia inmuiata si se amesteca usor,
- se adauga restul de ingrediente (zaharul, taratea si uleiul) si se amesteca cu ajutorul unei cozi de la o lingura de lemn, cat se poate de bine, pentru a grabi procesul de framantare (aprox. 3-5 min),
- cand ingredientele sau combinat suficient de bine, se ung mainile cu ulei si se mai framanta pentru aprox. 5 min,
- se pune la crescut 45-50 min. intr-un loc caldut, cu un servet sau prosop deasupra, sau in cuptorul electric la aprox. 40 grade reglat pe caldura din partea inferioara sau pe programul de dospire aluat.
Umplutura
- sa spala merele, se curata de cotor si se dau pe razatoarea mare cu tot cu coaja (se pot razui si cu ajutorul unei razatoare electrice),
- merele tocate se pun intr-o oala si se scad la foc mic (aprox. 20-40 min.),
- dupa ce au scazut merele, se adauga 50-200 g zahar (in functie de cat de dulci sunt merele – se poate gusta umplutura),
- umplutura este gata cand s-a topit zaharul,
- la final se adauga scortisoara, cuisoare sau esenta de rom in functie de preferinte.
Cateva din ingredientele folosite:
Coacerea placintei:
- incalzeste cuptorul electric la 180 grade (cuptorul cu gaz la putere medie),
- pregateste o tava mare cu folie de copt din hartie sau silicon,
- imparte aluatul in doua parti egale pentru a face doua foi de placinta,
- se intinde prima foaie de aluat cu sucitorul si se aseaza in tava,
- se aduga umplutura de mere si se intinde uniform,
- se intinde a doua foaie de aluat, pe o alta hartie de copt, si se aseaza peste umplutura cu mere,
- se gaureste foaia de aluat cu o furculita pentru a preveni umflarea in timpul coacerii,
- se introduce in cuptorul incins pentru aproximativ 30 min la 180 grade, pe programul de caldura sus si jos + convectie aer, sau putere medie la cuptorul cu gaz,
- se scoate din cuptor si se lasa la 5-10 minute la racit,
- se taie placinta cu un cutit si se poate servi.
Sfaturi si sugestii pentru reteta placinta de post cu mere si tarate:
- taratea poate fi inlocuita cu fulgi ovaz sau cocos razuit
- pentru decor, se poate presara zahar pudra, se poate face o crema de caramel din zahar brun sau se poate decora cu jumatati din miez de uca
- daca folosesti zahar pudra pentru decor, recomand cernerea lui deasupra placintei inainte de a fi mutata in farfurii
- recomand sa nu fie decojite merele pentru a beneficia de fibrele si nutrientii din coaja acestora
- caleste / scade merele cat mai mult pentru a preveni inmuierea blatului
Aceasta a fost reteta placinta de post cu mere si tarate. Pofta buna!
Electrocasnice si vase recomandate pentru a pregati reteta placinta de post cu mere si tarate:
Bol Okt Keeeper
Bol rotund dimensiune 36 cm pentru mixarea compozitiilor pentru prajituri.
Razatoare 4 laturi Leifheit
Razatoare cu 4 suprafete de taiere usor de curatat.
Masina de tocat Zelmer ZMM1283S
Razatoare cu 4 suprafete de taiere usor de curatat.
Cratita cu capac Tefal Pleasure
Cratita dispune de invelis interior antiaderent cu insertii din Titan.
Spatula patiserie Dr. Oetker
Spatula 26 cm Dr. Oetker din inox si silicon poate fi spalata in masina de spalat vase.
Hartie pentru copt ALUFIX
Hartia pentru copt se poate folosi pe ambele fete. Dimensiune 20 m x 38 cm.
Tava pentru friptura teflonata Vanora Home
Tava este fabricata din otel carbon si are forma dreptunghiulara.
Cuptor incorporabil Whirlpool AKZ 6270 IX
Cuptor electric incorporabil Whirlpool AKZ 6270 IX, cu Tehnologia 6th Sense, capacitate 60 l, Clasa energetica A+, Curatare pirolitica, Design Absolute, Inox Antiamprentauptor si butoane tactile pentru o curatare usoara.
Altea retete de post:
- Chifle de post cu seminte
- Paine de casa o reteta simpla cu crestere lenta si fara framantare
- Reteta biscuiti de post cu crema de alune si ovaz, Reteta chec de post cu cacao si scortisoara
- Chifle de post cu seminte de susan si floarea soarelui
- Reteta simpla de chec cu ciocolata si scortisoara
- Reteta chec de post cu cacao si scortisoara
- Reteta biscuiti de post cu crema de alune si ovaz
- Reteta simpla de cozonac cu nuca fara framantare
- Reteta simpla de galuste cu prune si pesmet rumenit
- Reteta simpla papanasi cu branza de vaci
- Reteta simpla de briose cu ciocolata si cacao
- Briose Pufoase cu Visine si Cacao Reteta Simpla
1 răspuns
[…] O alta reteta de post: „Reteta placinta de post cu mere si tarate„. […]