Reteta mititei de casa cu carne slaba de porc si miel
Reteta mititei de casa cu carne slaba de porc si miel
In acest articol iti voi prezenta reteta mititei de casa cu carne slaba de porc si miel. I-mi plac foarte mult micii, dar am fost intodeauna dezamagit de pasta de mici din comert, sau mititei cumparati de la restaurante. Acestia contin carne de proasta calitate, resturi (zgarciuri si tendoane), multa grasime, multe condimente si multa apa. Pe langa ingredientele de proasta calitate, nu puteam manca foarte multi mici pentru ca intodeauna i-mi cadeau rau sau veneau inapoi. Dupa toate aceste dezamagiri si disconforturi, am decis sa prepar acasa o reteta mai sanatoasa de mititei. Acesta este singurul mod prin care poti controla calitatea compozitiei si ce ingrediente sunt folosite.
Un alt avantaj al mititeilor preparati acasa este faptul ca poti alege ce carne folosesti, un lucru important pentru cei carora nu le place carnea de miel sau vor sa controleze cantitatea de sare si condimente folosite.
Reteta este usor de realizat, iar cu ea vei obtine aproximativ 15 – 20 de mici a cate 50 g (in functie de cata grasime contine carnea si cat de tare sunt prajiti). Timpul total de pregatire al compozitiei este de 30 minute si aprox. 30 minute pentru pentru prajit. Optional, se poate pune pasta de mititei la macerat intre 4 si 12 ore la frigider, care, conform „profesionistilor”, au un gust mai bun.
Timp total: 1 – 13 ore.
Ingrediente compozitie:
- 600 g carne de porc slaba, sau ceafa de porc cu putina grasime
- 400 g carne de miel, sau carne de vita
- 200 ml apa
- 4 – 5 catei usturoi
- 1 lingura cu ulei de masline pomace
- 1 lingurita bicarbonat
- 1/2 lingurita sare
- 1 lingurita boia dulce / iute
- 1/2 lingurita piper dulce / iute
- 1/2 lingurita cimbru
Ustensile necesare:
- 1 masina de tocat
- 1 vas sau un bol mare pentru pregatirea pastei de mici
- 1 lingura pentru amestecat si portionat
- 1 gratar pentru carbune (tigaie fonta / tigaie pentru prajit / gratar cuptor)
Cateva din ingredientele folosite:
Pregatire compozitie:
- portioneaza carnea (pentru a putea fi tocata) si curata usturoiul
- carnea, impreuna cu usturoiul, se toaca cu o masina de tocat folodind sita cu gauri mici, sau mari, in functie de preferinta
- adauga in compozitie condimentele (boia, piper si cimbru) impreuna cu uleiul, bicarbonatul si apa
- framanta compozitia cu mana pana se omogenizeaza bine, sau 5 minute cu un robot de bucatarie pentru malaxat
- daca optezi pentru macerare, acopera vasul cu o folie si pune pasta obtinuta la frigider pentru cel putin 4 ore, sau peste noapte
- unge mainile cu un pic de ulei (acest lucru previne lipirea micilor de maini si de gratar), ia aproximativ 60 g din pasta si formeaza micii.
Prajire mititei:
- pregateste jarul si incinge gratarul
- aseaza micii pe gratar si lasa-i la prajit pentru aproximativ 10 – 20 minute (in functie de cat de incins este gratarul si cat de bine facuti vrei sa fie mititeii)
- ai grija sa intorci micii pe partea cealalta pentru a nu ii arde
- mititeii sunt gata cand nu mai iese apa din ei si sunt fermi la apasare.
Sugestii pentru reteta
- daca doresti mititei mai picanti, poti adauga o capatana intreaga de usturoi si poti inlocui piperul si boia dulce cu piper si boia iute
- dupa ce s-au adaugat condimentele, iar compozitia a fost omogenizata, se poate da inca o daca compozitia prin masina de tocat cu accesoriul pentru carnati montat. In acest fel vei obtine mititei cu acelasi diametru
- daca nu iti place carnea de miel, acesta se poate inlocui cu carne de vita
- recomand sa nu adaugi usturoi, sau sa folosesti doar jumatate din cantitate, daca ai reflux gastric
- pasta de mici se poate framanta si cu un robot de bucatarie pentru malaxat
- daca doresti sa prajesti micii in casa, pune-i in tava la cuptorul electric preincalzit la 180º C / cuptorul cu gaz la foc mediu, intre 20 si 30 minute, sau incinge tigaia si prajestei pe plita
- optional poti adauga si alte ingrediente in functie de preferinte (rozmarin, chimion, turmenic…).
Aceasta a fost reteta mititei de casa cu carne slaba de porc si miel. Pofta buna!
Iti recomand si articolele „Lipie de casa reteta simpla de post” si „Reteta Simpla de Fasole Batuta cu Ceapa Calita„.
Electrocasnice, vase si accesorii recomandate pentru pregatire reteta mititei de casa:
Masina de tocat Zelmer ZMM1283S
Masina de tocat Zelmer ZMM1283S, 2.3 kg/min, , Alb/Gri, are in pachet urmatoarele accesorii: storcator de rosii, palnie carnati, 3 site/ecrane de diferite dimensiuni, dispozitiv cu 4 tamburi/ecrane pentru radere / feliere fructe, legume si oleaginoase.
Gratar de gradina traditional 30 X 40 CM
Gratar pentru carbune cu picioare demontabile.
Carbune de lemn pentru gratar Letea
Carbune din lemn pentru gratar 3 kg.
Setul de 3 boluri gradate cu baza aderenta, pentru mixare.
Robot de bucatarie Electrolux Assistent EKM4000
Consum 1000 W, 10 Viteze, Bol inox 4.8 l, vine dotat cu 2 boluri din inox de dimensiuni diferite, accesoriu framantare, mixare si tel pentru spuma.
Tigaie Tefal Intuition
Tigaie Tefal Intuition, Diametru 24 cm, Maner si Exterior Inox., Thermo-Spot, strat antiaderent si este compatibila cu plitele cu inductie si masina de spalat vase.
Spatula Tefal Talent
Spatula din inox foarte rezistent 430, cu maner confortabil cu insertii meralice compatibil masina de spalat vase.
Serviciu de masa Luminarc Carine
Serviciu de masa Luminarc Carine, 19 piese, culoare alb si negru, compatibile cu masina de spalat vase.