Pandemia de coronavirus are si parti pozitive

Pandemia de coronavirus are si parti pozitive
Pandemia de coronavirus are si parti pozitive

Pandemia de coronavirus are si parti pozitive

Oricât de cinic ar părea, pandemia de coronavirus are si parti pozitive. Din păcate părțile pozitive vor fi doar în acestă perioadă și nu ne vom putea bucura de ele ci doar observa. Mai jos am pregătit câteva din aceste beneficii:

Poluarea aerului a scăzut

Începând cu China, există deja dovezi cu imagini din satelit, în care se poate vedea clar faptul că a scăzut drastic poluarea datorită carantinei și a faptului că a fost oprită producția. Aceste dovezi au apărut deja și în nordul Italiei unde poluarea a scăzut foarte mult în ultimele săptămâni. Cei din București simt și ei aerul mult mai curat față de acum câteva săptămâni când poluarea a sărit brusc la sfârșit de săptămână.

Odată cu restricțiile de circulație de la granițele Europei, a avioanelor care sunt ținute la sol și a carantinei impuse deja în mai multe țări, aerul curat se va așterne și peste Europa. Acum urmează S.U.A. și Canada.

Poluare mai puțină înseamnă și șanse mai mari pentru cei bolnavi cu COVID-19.

Poluarea fonică mai puțină

Restricția de circulație însemnă mai puține mașini și oameni pe străzi. Fabrici închise înseamnă mai puține camioane pe șosele și trenuri pe linia ferată.

Zgomotul vieții moderne cotidiene v-a fi înlocuit pentru o perioadă de timp cu ciripitul păsărilor.

A scăzut numărul accidentelor rutiere

O dată cu restrictțiile impuse, sunt mai puține mașini și mai puțini pietoni în circulație. Acest lucru a dus inevetabil la un numar mai mic de accidente rutiere și la un număr mai mic de victime rezultate în urma acestora. 

Responsabilitate socială în rândul populației

Chiar dacă la începutul acestei crize părea a fi opusul, populația v-a deveni cu siguranță mai responsabilă. De frică sau forțați, oamenii mai „simpli” împreună cu scepticii, vor realiza și ei că situația este serioasă și vor învăta să fie mai precauți și să respecte regulile la rândul lor. 

În situații de criză, va ieșii la suprafață tot ce este mai urât din oameni, dar bunătatea acestora v-a prima. V-om avea multe exemple pozitive în acestă perioadă.

Oameni mai curați

Mai mult ca niciodată, oamenii devin mai conștienți de igiena personală. Frica de Coronavirus îi determină pe oameni să se spele mai des pe mâini. Mulți vor învăta pentru prima dată necesitatea spălării pe mâini și acoperirea gurii atunci când strănută sau tușesc. În această perioadă vom descoperi cu adevărat acel spațiu personal din societate, sau de „discreție” cum este numit în magazine sau instituții, și beneficiile faptului că nu ne vom mai înghesui la cozi. 

Orașe mai curate

Odată cu restricțiile impuse, sunt mai puțini oameni pe străzi și implicit mai puține gunoaie aruncate pe jos. Cu acestă ocazie vor fi mai puține mucuri de țigări, ambalaje și șervețele aruncate aiurea de oameni.

În această perioadă, primăriile vor face curățenie și dezinfecție pe străzi și în locurile publice. În multe localități acest lucru se va întâmplă pentru prima dată. Dacă vor spăla și praful de pe marginea străzilor, acest lucru v-a fi benefic și din punct de vedere al sănătății. Mașinile care circulă vor ridica mai puțin praf în aer și v-om avea un aer mai curat. 

Responsabilitate financiară în rândul populației

Populația v-a realiza că banii se împuținează și va începe să învețe cum să-și drămuiască banii și să se descurce cu ce are. Populația v-a cumpăra mai rar și doar lucruri necesare, fără a mai irosii bani pe lucruri nefolositoare.

Consumerismul, care este și principalul vinovat a-l poluării, v-a încetini pentru o perioada de timp.

Triere profesională la bugetari

Această criză v-a tria o parte din angajați și v-a scoate la lumină adevărații profesioniști care iși fac meseria din pasiune și cu empatie. Mulți angajați din sistem, „prinși” în acestă criză, vor învăța pentru prima dată ce este un protocol și de ce trebuie respectat. Multi angajați, după ce au fost complici ani de zile și au închis ochii la toate neregulile din sistem, au acceptat să lucreze sau au crezut că se poate și fără, vor descoperi abia acum importanța materialelor lipsă. Mulți își vor câștiga salariul cu adevărat abia acum după ani de zile de mimare a muncii. Sperăm că așa v-a fi pentru ca, altfel nu avem nicio șansă.

Această perioadă v-a scoate la lumina multe persoane care au ajuns motivați doar de „lucrul” la bugetari însoțit de toate beneficiile finaciare și sociale.

Personal aș încadra la categoria suspecte, în această perioadă, toate cazurile de „concediu medical” și „concediu fără plată”, chiar și cazurile „suspecte de infecție cu coronavirus”, de la instituțiile bugetare din prima linie, cum ar fi DSP, spitale, poliție samd. După o verificare realizată de un corp neutru, contractele de muncă a celor care au „fugit” nemotivat de la locul de muncă trebuie întrerupe. 

Sperăm că multi care se află în prima linie se vor tria singuri și vor pleca sau vor fi triați de sistem.

Lucrul de acasă

Această perioadă dificilă reprezintă o oportunitate pentru multe companii de a explora sau extinde lucrul de acasă în rândul angajaților. Mai mult ca niciodată, existența multor companii v-a depinde de cât de repede pot delega angajații să muncească de acasă.

Multe companii vor observa și beneficiile acestui sistem și îl vor perfecționa. De acest lucru v-a beneficia atât compania, prin reducerea cheltuielilor cu chiriile și administrarea spațiilor de lucru pentru angajați, cât și restul societații, prin faptul că se va reduce poluarea rezultată în urma navetei zilnice, de acasă la locul de muncă, a acestor angajați. După criza de Coronavirus, multe companii vor păstra acest sistem de lucru.

O să ne fie dor de aceste zile, chiar dacă nu ne putem bucura cu adevărat de ele din cauza restricțiilor.

Trebuie să privim partea plină a paharului, pandemia de coronavirus are si parti pozitive.

Aici ai o hartă interactivă cu toate cazurile de înbolnăvire înregistrate in lume: https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html 

Iți recomand și articolele „Cum se manifesta Coronavirus Covid-19 si cum te poti proteja„, „Anticorpii supravietuitorilor de Covid-19 ar putea fi folositi la tratarea pacientilor„, „Data fabricare si expirare produse cosmetice” și „Care sunt contraindicatiile epilarii cu tehnologia IPL„.