Paine de casa o reteta simpla cu crestere lenta si fara framantare
Paine de casa o reteta simpla cu crestere lenta si fara framantare
In acest articol iti prezint o reteta rapida pentru o paine de casa de aproximativ 500 g. Reteta este simpla si poate fi facuta cu succes acasa de catre incepatori. Aluatul se prepara usor si nu necesita framantare, iar cei grabiti pot obtine o paine proaspata in maxim o ora si jumatate.
Daca ai rabdare si doresti sa obtii o paine rustica cu un gust deosebit, iti recomand sa cresti lent aluatul la rece in frigider, peste noapte sau pentru aproximativ 12 ore. O crestere lenta maturizeaza aluatul, gustul intens si brut al drojdiei se diminueaza si isi fac aparitia arome secundare care ofera painii un gust mai bun. Printr-o crestere lenta se dezvolta si bacterii bune producatoare de acid lactic, similare celor care transforma laptele in iaurt, oferind painii o aromă delicioasa.
Timp total: 12½ ore
Ingrediente:
- 500 g faina (400 g faina tip 650 si 100 g faina integrala/neagra)
- 20-25 g drojdie proaspata (jumatate de cub) sau 1 plic de 7 g drojdie uscata
- 300 ml apa calduta ~40º C
- 15 ml ulei masline pomace/sau orice alt tip de ulei (~1 lingura)
- ½ lingurita zahar
- 1 lingurita sare grunjoasa
Ustensile necesare:
- Bol sticla pentru amestecat ingredientele
- Sita pentru cernut faina
- Lingurita pentru masurat ingredientele
- Mixer de bucatarie Artisan KitchenAid
- Lingura de lemn pentru amestecat aluatul (optional)
- Covoras Silicon
- Tigaie fonta, tava pentru copt sau Piatra pentru cuptor
- Hartie de copt (optional)
Cateva din ingredientele folosite:
Mod de preparare:
Pregatire aluat
- dizolva drojdia proaspata, sau drojdia uscata, impreuna cu zaharul in apa calduta la ~40º C,
- activeaza drojdia/ prepara „maiaua” – cerne un pic de faina peste drojdia dizolvata si asteapta pana se formeaza spuma, aproximativ 10-15 minute,
- cerne restul de faina faina cu o sita si adauga restul de ingrediente (ulei si sare),
- amesteca ingredientele cu o lingura de lemn sau cu mana, aprox. 5 minute, pana se obtine un aluat omogen,
- pune aluatul la crescut in frigider (acoperit cu o folie) pentru a se maturiza, lasa-l la crescut peste noapte sau pentru aprox. 12 ore.
Daca doresti o paine rapida, pune aluatul la crescut/dospit aprox. 1-2 ore la temperatura camerei sau in cuptor la ~40 °C (program dospire) pana isi dubleaza volumul. Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, poti sari direct la punctul 2 de la „Pregatirea si coacerea painii„. Cei care doresc o paine bine crescuta si cu un gust mai bun, trebuie sa astepte maturarea aluatului cel putin 12 ore.
Pregatirea painii
- scoate aluatul din frigider si aseaza-l pe blatul de lucru (cerne un strat de faina sau foloseste o folie de silicon),
- „impatureste” aluatul de cateva ori pentru a elibera dioxidul de carbon (pas necesar pentru a preveni formarea gaurilor mari in timpul coacerii) dupa care vei obtine un aluat mai greu si mai ferm/elastic,
- ruleaza de cateva ori aluatul pentru a obtine o forma rotunta de paine,
- presara faina in tigaie sau tava si aseaza painea in mijloc,
- presara faina peste paine (optional) dupa care trebuie sa o crestezi cu ajutorul unui cutit (pas necesar pentru a preveni ruperea neuniforma a painii in timpul coacerii) si lasa painea la odihnit cat timp se incalzeste cuptorul.
Coacerea painii
- preincalzeste cuptorul la puterea maxima (cuptorul electric ~250º C / cuptorul cu gaz la putere mare),
- introdu tigaia sau tava cu paine in cuptorul incins pentru aprox. 10 minute impreuna cu o tigaie/oala cu apa fierbinte (este important sa fie aburi de apa in cuptor, in prima faza de coacere, pentru a permite cresterea aluatului si pentru a obtine o crusta lucioasa),
- scade temperatura cuptorului la 180º C si mai lasa la copt inca 20 de minute (painea este coapta daca suna a gol cand este ciocanita dedesupt),
- scoate painea din cuptor si las-o la racit cel putin 15-20 minute.
Cateva din ustensilele recomandate:
Sugestii:
- daca folosesti o Tigaie de fonta, sau o Piatra pentru cuptor, este recomandat sa o incalzesti inainte de a o introduce painea in cuptor;
- pentru o paine mai aerata si bine crescuta, framanta aluatul cel putin 10 minute;
- optional, se pot adauga in aluat felii de ceapa, felii de masline, rosii uscate sau condimente cum ar fi oregano si busuioc;
- se mai pot adauga in aluat seminte de in macinate, seminte de mustar macinate sau 2 linguri mari de tarate (atentie! – adaugarea de seminte si tarate in aluat v-a ingreuna aluatul, iar painea v-a creste mai putin);
- foloseste faina sau ulei pentru a preveni prindrea aluatului de maini;
- foleste un cuptor cu functie de producere aburii;
- poti folosi o masina de paine electrica sau o masina de framantat pentru pregatit aluatul;
- pentru un gust cu adevarat rustic foloseste un cuptor incalzit cu lemne;
- pentru a obtine o paine de 1 kg, dubleaza cantitatea de ingrediente si creste al doi-lea timp de coacere de la 20 de minute la 30 – 40 de minute.
Electrocasnice si vase recomandate pentru paine de casa:
Mixer de bucatarie Artisan KitchenAid
Artisan KitchenAid are un bol din inox, tel din inox, paleta din aluminiu si carlig pentru aluat din aluminiu.
Robot de bucatarie Electrolux Assistent EKM4000
Consum 1000 W, 10 Viteze, Bol inox 4.8 l, vine dotat cu 2 boluri din inox de dimensiuni diferite, accesoriu framantare, mixare si tel pentru spuma.
Bol sticla pentru mixare.
Hartia pentru copt se poate folosi pe ambele fete. Dimensiune 20 m x 38 cm.
Tava pentru friptura teflonata Vanora Home
Tava este fabricata din otel carbon si are forma dreptunghiulara.
Cuptor incorporabil Whirlpool AKZ 6270 IX
Cuptor electric incorporabil Whirlpool AKZ 6270 IX, cu Tehnologia 6th Sense, Curatare pirolitica.
Aceasta a fost „Paine de casa o reteta simpla cu crestere lenta si fara framantare”. Pofta buna!
Iti mai recomand „Reteta simpla de chec cu ciocolata si scortisoara„, „Reteta Simpla de Fasole Batuta cu Ceapa Calita” si „Chifle de post cu seminte„, „Reteta placinta de post cu mere si tarate” si „Lipie de casa reteta simpla de post„.
2 răspunsuri
[…] Alte retete de post recomandate: „Reteta placinta de post cu mere si tarate„, „Paine de casa o reteta simpla cu crestere lenta si fara framantare„. […]
[…] retete de post: „Chifle de post cu seminte„, „Paine de casa o reteta simpla cu crestere lenta si fara framantare” si „Chifle de post cu seminte de susan si floarea […]