Franzela rustica de casa fara framantare

Franzela rustica de casa fara framantare

Franzela rustica de casa fara framantare

Franzela rustica de casa fara framantare

In acest articol iti prezint o reteta rapida si simpla pentru franzela rustica de casa fara framantare. La aceasta reteta nu este necesara framantarea aluatului. Aluatul se poate amesteca cu o lingura de lemn, fara a fi necesara o masina de paine sau un robot de bucatarie pentru framantat. Cu aceasta reteta vei obtine 3 franzelute de aprox. 170g. Reteta este simpla si poate fi facuta cu succes acasa si de catre incepatori. Optional, cu aceasta reteta poti face 2 franzele mai mari de aprox. 250g sau chiar o singura franzela de aprox. 500g. Trebuie sa ti cont ca in acest caz trebuie sa prelungesti timpul de coacere trebuie cu aproximativ 10-15 minute.

Timp total: 1 ora si 25 minute

Ingrediente:

  • 500 g faina (optional 400 g faina tip 650 si 100 g faina integrala/neagra)
  • 10-20 g drojdie proaspata (jumatate de cub) sau 1 plic de  7 g drojdie uscata
  • 300 ml apa calduta ~40º C
  • 5 ml/1 lingurita ulei masline pomace/sau orice alt tip de ulei (optional)
  • ½ lingurita zahar (optional)
  • 1 lingurita sare grunjoasa (optional – ofera un gust mai intens)

Ustensile necesare:

Igrediente necesare pentru reteta

Igrediente necesare pentru reteta

Cateva din ingredientele folosite:

Mod de preparare:

Pregatire aluat
  1. dizolva drojdia proaspata sau drojdia uscata impreuna cu zaharul in apa calduta de ~40º C,
  2. adauga faina peste drojdia dizolvata,
  3. adauga sarea si uleiul uleiul peste faina,
  4. amesteca ingredientele cu o lingura de lemn sau cu mana, aprox. 1-5 minute, pana ai obtinut un aluat omogen,
  5. pune aluatul la crescut acoperit cu o folie de plastic pentru aprox. 1 ora, intr-ul loc cald si ferit sau la cuptor pe programul de crescut/dospit aluatul sau la caldura de aprox. 40°-50°C.

In aceasta reteta eu am redus cantitatea de drojdie recomandata de producatori si am pus jumatate de cantitate, adica 10g drojdie proaspata. Este posibil sa fie necesar sa prelungesti timpul de dospire cu 30 minute pana aluatul isi dubleaza volumul. Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, poti sari direct la punctul 2 de la „Pregatirea si coacerea franzelei„.

Pregatirea franzelei
  1. cerne un strat de faina direct in tava sau pe hartia de copt,
  2. aseaza aluatul pe hartie sau direct in tava, presara un pic de faina peste ele si „impatureste-l” de cateva ori pentru a elibera dioxidul de carbon. Acest pas este necesar pentru a preveni formarea gaurilor mari in timpul coacerii si pentru a obtine un aluat mai ferm/elastic,
  3. portioneaza aluatul in trei parti (nu trebuie sa fie perfect egale),
  4. cu ajutorul mainilor ruleaza sau da-le o forma alungita (ca de baghete) si aseazale in tava cu spatiu intre ele (nu trebuie sa faci o forma perfecta, aluatul v-a creste in cuptor iar franzelele vor capata o forma rotunjita),
  5. presara faina peste fiecare franzela (optional),
  6. cresteza cu ajutorul unui cutit fiecare franzela (pas necesar pentru a preveni ruperea neuniforma a painii in timpul coacerii),
  7. lasa painea la odihnit cat timp se incalzeste cuptorul.
Coacerea franzelei
  1. preincalzeste cuptorul la puterea maxima (cuptorul electric ~220º C / cuptorul cu gaz la putere mare),
  2. introdu tava cu franzele in cuptorul incins si lasa la copt pentru 25 min.,
  3. dupa ce a trecut timpul de coacere, scoate franzelele din cuptor si lasa-le la racit cel putin 10 minute.

Cateva din ustensilele recomandate:

https://youtu.be/b4a4Q3fsM94?sub_confirmation=1

Sugestii:

  • adauga o oala mica cu apa fierbinte in cuptor cand adaugi franzelele la copt sau foloseste un cuptor cu functie de producere aburii (acest lucru permite cresterea aluatului si obtinerea unei cruste rumene si lucioasa);
  • daca folosesti o Piatra pentru cuptor, este recomandat sa o incalzesti inainte de a o introduce painea in cuptor;
  • optional, se pot adauga in aluat felii de ceapa, felii de masline, rosii uscate sau condimente cum ar fi oregano si busuioc (atentie, aceste ingrediente ingreuneaza aluatul, iar painea v-a creste mai putin);
  • se mai pot adauga in aluat seminte de in macinate, seminte de mustar macinate sau 2 linguri mari de tarate (atentie, aceste ingrediente ingreuneaza aluatul, iar painea v-a creste mai putin);
  • foloseste faina sau ulei pentru a preveni prindrea aluatului de maini;
  • poti folosi o masina de paine electrica sau o masina de framantat pentru pregatit aluatul;
  • pentru un gust cu adevarat rustic foloseste un cuptor incalzit cu lemne;

Electrocasnice si vase recomandate pentru paine de casa:

Mixer de bucatarie Artisan KitchenAid

Mixer de bucatarie Artisan KitchenAid

Mixer de bucatarie Artisan KitchenAid

Artisan KitchenAid are un bol din inox, tel din inox, paleta din aluminiu si carlig pentru aluat din aluminiu.


Robot de bucatarie Electrolux Assistent EKM4000

Consum 1000 W, 10 Viteze, Bol inox 4.8 l, vine dotat cu 2 boluri din inox de dimensiuni diferite, accesoriu framantare, mixare si tel pentru spuma.



Hartie pentru copt ALUFIX

Hartia pentru copt se poate folosi pe ambele fete. Dimensiune 20 m x 38 cm.



Cuptor incorporabil Whirlpool AKZ 6270 IX

Cuptor electric incorporabil Whirlpool AKZ 6270 IX, cu Tehnologia 6th Sense, Curatare pirolitica.

Aceasta a fost reteta „Franzela rustica de casa fara framantare”. Pofta buna!

Iti mai recomand „Reteta simpla de chec cu ciocolata si scortisoara„, „Reteta Simpla de Fasole Batuta cu Ceapa Calita” si „Chifle de post cu seminte„, „Reteta placinta de post cu mere si tarate” si „Lipie de casa reteta simpla de post„.

De asemenea, ai putea dori...