Detergent rufe din castane realizat manual
Detergent rufe din castane realizat manual
In acest articol iti prezint o reteta pentru detergent rufe din castane realizat manual. Acest detergent este un detergent lichid bio – ecologic. Detergentul este realizat numai din ingrediente naturale, fara chimicale nocive pentru corp si mediu.
Industria detergentilor este invadata de produse chimice cu proprietati foarte bune de curatare, dar agresive pentru corp si mediu. Din comoditate, sau marketing agresiv, cei mai multi utilizatori folosesc doar acesti detergenti sintetici pentru spalatul rufelor. Cumparatorii au uitat, sau nu au fost educati, ca in natura exista plante cu proprietati naturale excelente de curatare care nu agreseaza corpul si sunt biodegradabile.
Am vazut aceasta reteta pe blogul Wasteland Rebel si am zis sa o incerc pentru a vedea daca chiar functioneaza. In blog esti avertizat ca nu vei obtine „un alb mai alb”, vorba unui brand recunoscut de detergenti, dar acest detergent bio isi face treaba si curata rufele suficient de bine. Daca esti o persoana interesata de mediu si de un stil de viata mai sanatos, aceasta reteta este pentru tine.
Cum functioneaza?
Castanele salbatice contin saponine. Aceste saponine sunt responsabile pentru calitatile de curatare a castanelor. Prin macinarea castanelor si introducerea lor intr-o baie de apa, saponinele aflate in pulpa castanelor incep sa se dizolve in apa. Cu cat castanele sunt macinate mai marunt cu atat mai eficient si mai rapid se realizeaza acest proces de dizolvare al saponinelor.
Reteta
Detergentul se realizeaza din castane salbatice (necomestibile). Acestea se gasesc din belsug toamna si sunt ecologice. Pentru o tura la masina de spalat, ai nevoie de aproximativ 75g de castane. Daca doresti sa pregatesti o cantitate mai mare de detergent, pentru a fi folosita ulterior, acesta trebuie tinuta la rece in frigider. Detergentul obtinut rezista in frigider maxim o saptamana. Pentru a folosi detergent rufe din castane salbatice tot timpul anului, o solutie ar fi sa culegi un saculet de aproximativ 10kg de castane la inceputul lui octombrie. Aceasta cantitate ar trebui sa fie suficienta pana la urmatorul sezon daca speli la masina de 2-3 ori/saptamana.
Timp total de pregatire: 45 minute
Ingrediente:
- 75g castane salbatice
- 1 cana (200ml) apa fierbinte
- 20-30 picaturi din uleiul esential preferat
Ustensile necesare:
- Ciocan sau cleste pentru spart nuci
- Mixer de bucatarie cu tocator
- Oala pentru fiert apa
- Bol pentru amestecat ingredientele
- Sita fina de ceai sau tifon
- Recipent pentru masurat
Mod de preparare:
Pregatirea castanelor
- sparge castanele cu ciocanul sau clestele pentru nuci,
- curata castanele de coaja (optional – recomandabil pentru rufele albe),
- marunteste castanele cu un cutit si macina-le cat mai fin cu un tocator/blender.
Realizarea detergentului
- adauga castanele macinate fin intr-un recipient termorezistent,
- adauga apa fiarta peste castanele macinate si acopera vasul cu un capac/farfurie,
- dupa 30 de minute (recomandabil a doua zi) strecoara compozitia obtinuta cu ajutorul unei site fine,
- detergentul obtinut se poate folosi pentru spalat ca atare,
- adauga aprox. 20 de picaturi din uleiul esential preferat (optional).
Cum se foloseste
Detergentul obtinut se poate pune in sertarul special pentru detergenti lichizi sau direct in cuva masinii de spalat rufe. Pentru 5 kg de rufe uscate se foloseste 50-70 ml (in functie de gradul de murdurie) de detergent de rufe din castane. Masina de spalat se programeaza normal, pe un ciclu de spalare corespunzator cu tipul de tesatura si volumul de rufe incarcate in masina.
Nu folosi balsam de rufe sintetic. Este suficient sa adaugi cateva picaturi de ulei esential in detergent pentru a da un miros placut rufelor spalate. Daca vrei rufe mai moi, sau prezinta un miros neplacut, adauga cateva linguri de otet in compartimentul pentru balsam.
Rezultatele spalarii cu detergent rufe din castane realizat manual
Pentru a vedea cat de eficient este acest detergent natural, am spalat doua cicluri de rufe cu el. Pentru ca a fost prima data cand am folosit acest detergent, nu stiam la ce sa ma astept sau cat de eficient este. Din acest motiv, am folosit rufe mai vechi si inchise la culoare. Recomand sa faci si tu acest lucru, iar treptat sa speli rufe mai bune si deschise la culoare.
In timpul spalari nu se intampla nimic deosebit comparativ cu un detergent sintetic, chiar am avut surpriza placuta sa vad ca detergentul din castane realizat manual produce spuma.
Imediat ce am deschis usa cuvei am remarcat primul mare beneficiu, nu am stranutat. Surpriza mare a fost cand am realizat ca acest detergent spalase rufele ca orice alt detergent sintetic din comert. Nu am mai avut acea alergie pe care o dau detergentii chimici, iar mirosul rufelor spalate era neutru si proaspat.
Detergenti ecologici din comert recomandati:
Mai jos am sa enumar punctele pozitive si negative pentru detergent lichid ecologic de castane realizat manual:
Pozitiv:
- Curata bine
- Este ecologic/bio si nu polueaza
- Face spuma
- Nu distruge hainele
- Este hipoalergenic – nu este agresiv cu pielea
- Nu produce probleme la respiratie
Negativ:
- Necesita timp de pregatire
- Pentru o efecienta maxima poate fi folosit doar a doua zi dupa oparire
- Nu poti pregati o cantitate mare pentru ca nu rezista mai mult de 1 saptamana
- Nu albeste rufele asa cum fac detergentii agresivi
Concluzie
Detergentul de rufe din castane realizat manual este recomandat in special pentru rufele color sau negre. Acesta nu este agresiv cu tesaturile si nu decoloreaza. Spala rufele albe suficient de bine, dar sa nu va asteptati sa le albesca. Pentru acest lucru trebuie sa adugati unul din urmatoarele ingrediente: acid citric/suc de la o lamaie, otet alb, bicarbonat, borax, amoniac sau aspirina pisata. Inca nu am testat rufe cu pete dificile ca cele de la ruj, fard, grasimi, fructe samd, si nu pot spune daca este eficient si pentru acest tip de pete. Daca ai testat si tu acest detergent, te rog sa scrii in comentarii experienta ta.
Daca esti o persoana care are probleme cu pielea si respiratia din cauza detergentiilor din comert, sau pur si simplu esti o persoana care vea sa protejeze mediul si sa traiasca mai sanatos, acesta este detergentul ideal. L-am testat si pot sustine ca detergentul din castane realizat manual spala rufele suficient de bine pentru a-i multumi pe cei care sunt mai putin pretentiosi.
Uleiuri esentiale recomandate:
Sfaturi si sugestii
- inainte de prima folosire, testeaza acest detergent cu rufe colorate sau mai vechi, iar daca esti satisfacut/a de rezultate foloseste-l si pentru rufe mai bune si culori mai sensibile;
- pentru albirea rufelor albe, adauga impreuna cu detergentul: acid citric/suc de la o lamaie, 50 ml otet alb, 1 cana bicarbonat, 50g borax, 50 ml amoniac sau 5 pastile de aspirina pisata;
- foloseste ulei esential de lavanda, menta, rozmarin sau o combinatie a acestora au efecte antibacteriene si ofera un miros proaspat rufelor;
Alte produse bio recomandate:
Daca ti-a placut articolul „Detergent rufe din castane realizat manual” iti recomand si articolele
- Sfaturi practice pentru indepartarea petelor de pe rufe
- Sfaturi practice pentru un spalat de rufe perfect
- Simboluri programe si functii masina de spalat rufe
- Indeparteaza sigur si eficient petele de pe tesaturi
- Cum poti obtine rezultate bune cu un detergent de rufe
- Care este cel mai bun tip de detergent pentru spalat rufe