Cum stiu ce produse sunt contrafacute

Cum stiu ce produse sunt contrafacute

Cum stiu ce produse sunt contrafacute – foto: Cornel Achirei/pixachi.com

Cum stiu ce produse sunt contrafacute

Fiecare dintre noi suntem pacaliti zi de zi de o serie de produse contrafacute, de la alimente, electronice, imbracaminte, medicamente, produse cosmetice si de parfumerie, produse din tutun, filme, software, piese auto si multe altele, marea lor majoritate fiind importate din afara Uniunii Europene.

Definitie CONTRAFACUT = falsificat sau reprodus fraudulos.

Datorita calitatii lor inferioare, produsele contrafacute ne pun in pericol sanatatea si siguranta. Tot datorita calitatii inferioare acestea sunt putin utilizabile sau chiar inutilizabile.

Pentru a evita cumpararea unui produs contrafacut, mai jos iti impartasesc cateva elemente de care trebuie sa tii cont si sa acorzi o atentie deosebita:

1. Originea geografica a produsului

Originea geografica a produsului este foarte importanta, dar acest lucru nu duce in mod categoric la concluzia ca un produs este original sau contrafacut. China, Hong Kong, Turcia, India, sunt principalele surse de unde provin atat produse originale, cat si produse contrafacute.

2.  Unde se comercializeaza produsul

Locul unde se comercializeaza produsul este foarte important. Sansele sunt foarte mici, dar nu imposibil, ca intr-un magazin renumit sa fie comercializate produse false. Este aproape imposibil ca un produs original (maca renumita) sa poata fi cumparat din piete sau bazaruri.

3. Pretul mic

Un alt indiciu care trebuie luat in calcul este pretul. Un pret mic poate crea suspiciuni. O marca renumita nu practica discount-uri accidentale si neanuntate.

4. Aspectul general al produsului

  • Calitatea materialului slaba;
  • Vicii de productie ascunse sau la vedere;
  • Ambalajul de slaba calitate, greseli de ortografie sau contradictii in textele aplicate;
  • Asemanarea cu marci renumite de produse prin inlocuirea unei litere (exemplu: ”Reabok” in loc de ”Reebok”, care este produsul original de incaltaminte sport);
  • Etichetarea – pot exista contradictii in informatiile de pe ambalaj, etichete exterioare si alte etichete interioare (ex. diferite tari de provenienta/fabricatie);
  • Lipsa documentelor – produsele contrafacute nu sunt insotite de documente cum ar fi: declaratie de conformitate, carte tehnica, instructiuni de folosire, certificat de garantie etc.;
  • Caracteristici organoleptice neconforme care nu sunt specifice produselor respective (culoare, miros, textura, consistenta, gust, aroma, limpiditate, luciu, caracteristice pentru fiecare produs) ce pot fi identificate cu ajutorul simturilor (vizual, olfactiv, gustativ, tactil);
  • Absenta elementelor de siguranta care atesta ca acel produs este original: holograma, eticheta de radiofrecventa, fire textile de siguranta etc.

Conform Comisiei Europene, citata de raconteur.net, sursa principala a bunurilor contrafacute gasite in Uniunea Europeana este China (66,1%) si Hong Kong (13,3%). Principalele bunuri contrafacute sunt hainele, incaltamintea, alte tipuri de bunuri (electronice, genti, portofele, ceasuri si bijuterii), medicamentele, tigarile si jucariile.

Originea si tipul bunurilor contrafacute

Originea si tipul bunurilor contrafacute

Sfat: nu trebuie sa cumperi o marca celebra pentru a avea produse de o calitate onesta.

Surse: ccir.roapc-romania.ro

Recomand si urmatorul articol: „Data fabricare si expirare produse cosmetice

De asemenea, ai putea dori...