Ce trebuie sa stii despre un cuptor electric
Ce trebuie sa stii despre un cuptor electric
Tot ce trebuie sa stii despre un cuptor electric si avantajele gatitului la cuptorul electric:
Mancarea preparata este mai sanatoasa
Cu un cuptor electric se gateste mai sanatos. Principalul avantaj al cuptorului electric este ca nu emite noxe si dioxid de carbon in timpul functionarii. Mancarea preparata cu lemne sau gaz este mai nociva datorita noxelor emise in urma arderii combustibilului.
Mancare gatita uniform si control sporit la gatit
Cuptoarele electrice sunt renumite pentru distribuirea uniforma a caldurii si controlul sigur al temperaturii. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul radiatoarelor de caldura aflate in partea inferioara si superioara si in panoul posterior la anumite modele. Caldura emisa de aceste radiatoare este distribuita uniform cu ajutorul unui ventilator aflat in partea inferioara din interiorul cuptorului. In general, toate cuptoarele electrice peste 700 lei au cel outin ventilator pentru distribuirea uniforma a caldurii. Preparatele se gatesc uniform si fara esecuri.
Mai multe zone de preparare
Pentru scurtarea timpului de gatire si economisire de energie electrica, recomand un cuptor cu mai multe zone de gatire. In comert au aparut cuptoare care au posibilitatea de a gati in acelasi timp, in diferite zone ale cuptorului, mai multe feluri de mancare la valori diferite de temperatura. Un exemplu sunt cuptoarele Dual Cook si Twin Convection de la Samsung sau Cook3 de la Whirlpool.
Cuptor incorporabil 6th Sense Whirlpool AKZM 8380 IXL
Cuptor electric incorporabil, clasa energetica A, cu tehnologia Al Saselea Simt, capacitate 73 litri, 3 zone de preparat Cook3 si functie autocuratare StarClean cu aburi.
Consumul de energie electrica
In comert sunt cuptoare electrice, de generatie mai veche, care au o termoizolatie mai slaba si un consum mai mare de electricitate. Cand alegi un cuptor electric trebuie sa te uiti dupa clasa energetica in care este incadrat, respectiv energia electrica consumata. Achizitionarea unui cuptor electric poate necesita schimbarea retelei electrice din casa, daca aceasta este slaba si nu face fata comnsumului la puterea maxima.
Viteza de incalzire
Daca esti o persoana care gateste mult, o sa te intereseze cu siguranta timpul necesar pentru incalzirea cuptorului. In general cuptoarele cu o putere de peste 3000w au si o functie de incalzire rapida, iar la anumite modele nu mai este necesara preincalzirea. Un exemplu sunt cuptoarele cu functia Ready to Cook de la Whirlpool.
Comenzi electronice si programe prestabilite de gatit
Un cuptor electric, in comparatie cu unul pe gaz, este mai usor de controlat si folosit datorita comenzilor si functiilor electronice. In general, aceste cuptoare au ceas electronic si functie de programare a timpului de gatire, cu pornire si oprire automata.
Pentru cei care vor sa lase cuptorul nesupravegheat, le recomand un cuptor cu programe prestabilite de gatit. Cuptoarele electrice devin tot mai inteligente si sunt dotate cu programe automate de gatire. Aceste programe prestabilite, pentru diferite tipuri de preparate, pot ajuta utilizatorul sa obtina un rezultat optim fara multe batai de cap cu reglarea cuptorului. Un exemplu de cuptoare cu programe presatabilite sunt cuptoarele cu Tehnologia Al 6lea Simt de la Whirlpool. Pentru un control mai mare, sunt companii care doteaza anumite modele de cuptoare cu o sonda pentru alimente (tija de luat temperatura preparatului in timpul gatirii). Cuptorul se va incalzi in functie de temperatura preparatului cu un rezultat final exceptional. Un exemplul sunt cuptoarele cu sonda FoodProbe de la Electrolux.
Functie de autocuratare
Curatatul cuptorului este unul din momentele cele mai neplacute si evitate de fiecare in bucatarie. Pe piata se gasesc cuptoare cu diferite sisteme de autocuratare care sunt mai mult sau mai putin eficiente. In acest articol poti vedea o descriere a acestor „Sisteme autocuratare cuptoare electrice„. Daca nu poti achizitiona un cuptor cu functie de autocuratare, in urmatorul articol sunt cateva „Sfaturi practice pentru curatarea si intretinerea cuptorului„.
Finisajul exterior
Finisajul exterior este important din punct de vedere estetic, dar si practic. Un finisaj exterior din inox antiamprenta si butoane push-up fac curatarea cuptorului mult mai usoara. Daca suprafata exterioara este plana si prezinta cat mai putine denivelari, cuptorul va fi mai usor de curatat. Cuptorul cel mai usor de intretinut este cel cu exteriorul din sticla antiamprenta (inclusiv panoul de comanda), cu butoane touch si maner de usa incorporat.
Cuptor incorporabil Samsung BQ2Q7G/BOL
Cuptor electric incorporabil, clasa energetica A, 2 zone de gatire Dual Cook, capacitate 66 litri, functie autocuratare cu aburi si piroliza. Finisajul exterior este realizat din sticla neagra rezistenta si usor de curatat cu butoane tactile, afisaj digital si meniu automat cu programe de gatire prestabilite.
Siguranta in utilizare
- Blocare acces copii. Daca ai in casa copii, pentru siguranta lor recomand achizitionarea unui cuptor cu functia de „blocare acces copii”. Cu acesta functie, comenzile pot fi blocate iar la anumite modele se poate bloca si usa cuptorului.
- Termoizolare superioara. Majoritatea cuptoarelor au o usa cu geam dublu care ofera o termoizolatie si protectie modesta. Pentru termoizolatie si protectie superioara recomand un cuptor care are o usa cu cel putin 3 straturi de geam. De obicei producatorii specifica caldura exterioara a usii/geamului in timpul utilizarii. Usa este considerata „rece” si sigura, atunci cand temperatura acesteia nu depaseste 40º C. Cuptoarele care sunt mai bine termoizolate au o pierdere mai mica de caldura, un consum de energie electrica mai mic si ofera o protectie mai buna si pentru copii.
- Pozitia cuptorului. La toate cuptoarele montate direct pe podea sau sub blatul mobilierului, trebuie sa fii atent pentru a nu te arde de la aerul si aburii fierbinti care navalesc afara cand deschizi usa cuptorului. Recomand cuptoarele incorporabile pentru ca se pot monta si mai sus, iar aerul fierbinte nu mai vine direct in fata. Pozitia cuptorului la inaltime face accesul mult mai usor si fara sa te apleci la tavile si vasele cu preparate, iar copii mici nu mai ajung usor la aparat.
- Functii de siguranta. Inainte de achizitionarea unui cuptor trebuie sa fi preocupat si de siguranta in utilizare pe care acesta il ofera. Daca achizitionezi un cuptor electric, recomand un cuptor care are siguranta impotriva suprasarcinii electrice, senzor supraincalzire cuptor, functie de blocare usa in timpul utilizarii sau in timpul programului de autocuratare pirolitica.
- Ventilator de racire. Recomand un cuptor cu ventilator de racire pentru protejarea mobilierului in care este incorporat. Acest ventilator are functia de racire exterioara a cuptorului in timpul functionarii.
Cuptoare recomandate:
Cuptor incorporabil multifunctional Bosch HMG6764S1
Cuptor electric incorporabil multifunctional Bosch HMG6764S1, 12 functii, capacitate 67 L, finisaj Inox + Sticla, autocuratare Pirolitica. Cuptorul are functie de microunde cu convectie pentru incalzire si preparare rapida cu ajutorul aerului fierbinte, are Senzor PerfectBake, termometru PerfectRoast pentru o coacere perfecta si autocuratare piroliza.
Cuptor incorporabil Whirlpool AKZ 6270 IX
Cuptor electric incorporabil Whirlpool AKZ 6270 IX, cu Tehnologia 6th Sense, capacitate 60 l, Clasa energetica A+, Curatare pirolitica, Design Absolute, Inox Antiamprenta, uptor si butoane tactile pentru o curatare usoara.
Cuptor incorporabil multifunctional Bosch HBG6750B1
Cuptor electric incorporabil multifunctional Bosch HBG6750B1, capacitate 71 l, 13 Functii, consum 2200 W, Autocuratare pirolitica, Convectie 4D. Cuptorul are un finisaj realizat in intregime din sticla neagra usor de intretinut si functie 4D Hotair Eco care ajuta la economisirea de energie in timpul gatitului.
Daca articolul „Ce trebuie sa stii despre un cuptor electric” ti-a placut, iti recomand si urmatoarele articole: „Sisteme autocuratare cuptoare electrice” si „Sfaturi practice pentru curatarea si intretinerea cuptorului„.
1 răspuns
[…] Sper sa-ti fi fost de folos informatiile din articolul „Cum aleg un cuptor electric sau pe gaz?”, iar daca te-ai decis sa achizitionezi un cuptor electric, citeste acest articol „Ce trebuie sa stii despre un cuptor electric„. […]