Batoane raw vegane fara gluten cu seminte si fructe deshidratate
Batoane raw vegane fara gluten cu seminte si fructe deshidratate (fara coacere)
In acest articol gasesti o reteta de batoane raw vegane fara gluten din seminte si fructe deshidratate. Aceste batoane sunt bogate in fibre si minerale, nu contin gluten si pot fi consumate de vegetarieni sau de cei care tin post. Batoanele nu contin ingrediente de origine animala (oua, lapte, unt) sau grasimi hidrogenate si nu necesita coacere. La aceasta reteta sunt folosite numai ingrediente nerafinate care nu au fost tratate termic. Batoanele se pot face usor si pot fi consumate imediat.
Reteta este pentru o tava cu 16 – 25 batoane mari/medii. Timpul de pregatire al ingredientelor este de aproximativ 15 minute dupa care se tine la frigider minim 15 minute.
Timp total de preparare: ~30 min.
Ingrediente:
- 1 cana/150g fulgi de ovaz
- 1/2 cana/100g fructe uscate (curmale, scmochine, stafide, merisoare, afine, prune, caise, etc)
- 1/2 cana/100g seminte macinate cu rasnita de cafea (in, susan, floarea soarelui, dovleac etc)
- 1/4 cana/50g fulgi cocos (opional pot fi macinati)
- 1/4 cana/50g faina de migdale
- 1/4 cana/50g ulei cocos virgin (sau orice alt tip de ulei/unt solid)
- 20g zahar brun (optional)
- 20g miere, sirop artar sau agave
- 1/4 cana/50g nuca, migdale, alune sau pecan (optional poate fi maruntita)
- 1/4 cana apa
Ustensile necesare:
- Cana pentru masurat
- Vas/bol pentru amestecat ingredientele
- Lingura mare pentru masurat si amestecat ingredientele
- Tava mare pentru intins blatul
- Hartie de copt
- Folie alimentara
Mod de preparare:
-
- macina semintele cu rasnita de cafea sau un blender puternic sau dotata cu accesoriu pentru macinare,
- macina fructele uscate cu un blender/tocator electric,
- amesteca ingredientele uscate (ovazul, semintele macinate, fulgii de cocos, faina de migdale si zaharul brun),
- adauga apa si amesteca ingrediente,
- adauga uleiul de cocos la temperatura camerei (sau topit in bain-marie),
- adauga mierea, sau siropul preferat (agave, artar…),
- amesteca toate ingredientele pana se obtine un aluat omogen maleabil,
- intinde aluatul cu ajutorul unui sucitor, pe o hartie de copt, pana se obtine o foaie de aluat groasa de 1-2 cm (in functie de preferinta),
- portioneaza aluatul la dimensiunea dorita cu un cutit pentru taiat piza, sau un cutit normal,
- pune tava la frigider pentru cel putin 15 minute pentru ca batoanele sa se intareasca,
- dupa ce sa intarit, tava poate fi scoasa din frigider, iar batoanele pot fi servite.
Cateva din ingredientele folosite:
Sugestii pentru reteta batoane raw vegane fara gluten cu seminte si fructe deshidratate:
Optional se mai pot adauga urmatoarele ingrediente:
- daca doresti batoane mai dulci poti creste cantitatea de fructe uscate sau poti adauga 2 lingurite de zahar brun;
- se pot pastra o parte din ingrediente intregi, sau bucatele mai mari, si se pot adauga in aceklasi timp cu restul ingredientelor sau la final;
- fulgii de cocos pot fi macinati cu masina de cafea pentru a obtine o pudra/faina;
- fulgii de ovaz pot fi inlocuiti cu orez expandat;
- inlocuieste faina de migdale cu faina de orez, faina de hrisca, faina de cocos, faina de castane, faina de in, faina de mei, faina de naut, faina de quinoa, faina de teff, faina de konjac, faina de sorg, faina de alac (contine o cantitate mica de gluten) sau faina de secara (contine gluten);
- adauga in compozitie 1/2 cana de nuci, pecan, alune, migdale, seminte de bostan sau floarea soarelui, intregi sau sfaramitate in functie de preferinta;
- uleiul de cocos poate fi inlocuit inlocui cu unt de cacao, ulei de floarea soarelui, ulei de masline pomace sau orice alt tip de ulei vegetal;
- daca nu doresti grasimi in aceste batoane, inlocuieste uleiul de cocos cu acocado sau banana – foloseste pulpa de la 1-2 fructe de avocado, sau banane, pentru a face o pasta si amesteca impreuna cu restul ingredientelor;
Reteta poate fi adaptata si pentru cei care iubesc laptele si untul.
- inlocuieste apa cu lapte,
- inlocuieste uleiul de coscos cu unt gras de 80%.
Electrocasnice si vase recomandate pentru pregatit reteta:
Mixer vertical Philips Avance Collection ProMix HR1673/90
Setul Bol 1 l, Tocator XL 1 l, Tel, 3 boluri gradate cu baza aderenta.
Setul de 3 boluri gradate cu baza aderenta, pentru mixare.
Hartia pentru copt se poate folosi pe ambele fete. Dimensiune 20 m x 38 cm.
Tava pentru friptura teflonata Vanora Home
Tava este fabricata din otel carbon si are forma dreptunghiulara.
Spatula 26 cm Dr. Oetker din inox si silicon poate fi spalata in masina de spalat vase.
Daca ti-a placut „Batoane raw vegane fara gluten cu seminte si fructe uscate” iti recomand si articolele